Ékszer ápolási ötletek

Hogyan tárolja ékszereit?

Ékeszereinket rendszerezve tartani, nem egyszerű feladat. Szeretnénk Önökkel megosztani néhány egyszerű ötletet, ahhoz hogy ékszereik használatát megkönnyítsük és élvezetesebbé tegyük.

Tárolja ékszereit megfelelő módon
Az ékszereket ékszerdobozban ajánlott tartani annak érdekében, hogy ne csúszkáljanak. Az anyaggal bélelt ékszeres dobozok lennének a legideálisabbak, ám egy szimpla cipős doboz textilliával kibélelve pont annyira praktikus lehet.

Ékszerei fényét őrizze meg
Előfordulhat hogy ékszereink fakóvá válnak, mégha nincsenek is állandó igénybevételben. Szépségük megőrzése érdekében, helyezzünk el egy ezüst "kopás védő csíkot" ékszertárolónkban. így nem fognak elszineződni ill. Nem veszítik el eredeti szinüket az antioxidáns hatások miatt.

Utazáshoz használjon külön tárolót ékszereinknek
Utazáskor ékszereink sérülhetnek, ezért ajánlott ékszertartót használni annak érdekében, hogy kedvenc darabjaink ne sérüljenek.  Általában az ékszertartók anyagból vagy bőrből készülnek, melyeket egy egyszerű mozdulattal össze tudunk tekerni, így biztositva minden tipusú ékszer tárolását és azok könnyű elhelyezését a legtöbb bőröndben és kozmetikai táskában.

Azonos ötvözetű ékszereket tároljunk csak együtt
Arannyal futtatott ékszereinkent ne tároljuk egymás mellett az ezüstökkel, mert elhalványulhatnak és elveszítik szinüket.A legjobb  ha darabonként egymástól elválasztva, száraz helyen tartjuk különböző színű ill. fémű ékszereinket. A fürdőszoba nem a legideálisabb környezet, a páratartalom miatt, mivel az koptatja a "futtatást."
Tartsuk távol minden fémtől gyönygyköves ékszereinket, ily módon megóvva a karcolástól, kifakulástól és elszineződéstől.

Arannyal futtatott termékek ápolása
Tartsa távol a kemény felületektő arannyal futtatott ékszereit. A dudorok és karcok hamarabb rongálják az ékszereket. Arannyal futtatott ékszereit tartsa bíbor anyaggal bélelt dobozban, vagy puha anyaggal csavarja körbe hogy megóvja a karcolódástól. Finoman törölje körbe enyhén nedves ruhával, arannyal futtatott ékszereit.  Ezzel eltűnteti a szennyeződést és port, és megóvja az arannyal futtatott felületet. Használjon karcolás mentes ékszertisztító anyagot mellyel finoman törölje körbe az arannyal futtatott ékszereit, hogy csillogjanak. Az ékszerész kitudja cserélni az aranyfuttatást az ékszereken. Ez szükséges lehet, ha az aranyfuttatás már megkopott.Hogyan tisztísa ékszereit?

Használjon ékszer-törlőkendőt a csillogó eredményért
Tisztítsa az ezüst és aranyozott ékszereit is ékszertörlő kendővel, a legszebb hatás elérésének érdekében. Ehhez egy régi anyag pelenka vagy egy rongy is tökéletesen megfelel. A papírzsebkendő ill papírtörlő használata, anyaguknál fogva karcolásokat okozhat a felületen.

Odafigyeléssel tisztítsa ékszereit
Ékszereink jól mutatnak, amennyiben rendszeresen tisztítjuk, ápoljuk őket. A tisztításhoz speciális folyadékot is találunk az ékszer boltokban, de van pár otthoni praktika is. Tisztításuk alkohollal, csodákra képes. Kerüljük a fehérítő használatát, mert az teljesen tönkre teheti az ékszerünket.

Ékszerek tisztításához langyos víz használata
A langyos víz használata a legjobb választás ékszereink tisztításához. A víz és a tisztítószerek reakciója elszineződést okoz, kiemeltképp az ezüstöknél. Amennyiben mégis megtörténne, akkor csiszolással és fényezéssel orvosolható a probléma.

Sérült ékszert Ne tisztitsunk
Soha ne tisztítsunk sérült ékszert amely eltört vagy megrepedt, mert az mégjobban ronthat az állapotán. Amennyiben sérült ékszert találunk, azt különítsük el és mielőbb javittassuk meg.Tegye/Ne Tegye

Távolítsa el ékszereit tisztálkodás előtt
Távolítsa el ékszereit tusolás és tisztálkodás előtt. A szappan piszkos, fakó  hatást kölcsönöz ékszereinknek. Ezzel a az ékszerek bevonata elvékonyodik és használatuk élettartama csökkenhet.

Távolítsa el ékszereit a következő helyzetekben
Amikor bármilyen fizikai vagy tisztító munkát végzünk, távolitsuk el ékszereinket hogy megvédjük az esetleges sérülésektőls ill. a vegy- és tisztítószerektől. Konyhai tevékenység, kertészkedés, takarítás és hasonló munkavégzés közen kerüljük ékszereink viselését.

Ékszereit, csak a sminkelés befejeztével viselje
A kozmetikumok mint a hajlakk, parfümök és krémek kémiai anyagokat tartalmazhatnak, melyek károsítják ékszereinket. így, ajánlottabb ékszereinket ezek haszálata után felhelyezni, ezzel is megóvva az esetleges sérülésektől.

Fürdőkben és uszodákban ne viseljük ékszereinket
A klóros víz, a fémek elszineződéséhez és szerkezeti változásához vezethet. Ennek eredményéül, jobb ha ékszereinket eltávolitjuk fürdőzés előtt.

Kontakt Sportoláskor ne viseljünk ékszert
Sportolás közbeni kemény ütések, sérüléseket okozhatnak ékszereinknek. Minden ékszert ajánlott eltávolitani sportolás előtt.

Alváshoz ne viseljük
Ne aludjun a fémmel futtatott ékszereiben, mivel az éjszakai verejtékezés miatt, hamarabb viseltebbé válhatnak. Néhány embernél allergikus reakciót válthat ki a fém (ez termék és gyártó függő), de a 24 órás  viselet esetén is  tapasztalhatunknem kívánt reakciót. Vegye le ékszereit éjszakára, hogy a bőrirritációt elkerülje és növelje az ékszer élettartamát.

Ne tisztítsa vegyszerrel

Az ötvözet sokkal érzékenyebb mint a tiszta fém. Ezért tisztítsuk gyakran hogy eltüntessük az izzadás foltokat és koszt az ékszereink felületéről,  az elhalványodástól így megóvva azokat. Használjon picit nyirkos (ne túl vizes) kéztörlőt. Lágyan törölje át, majd használjon egy tiszta törülközőt a nedvesség felitatására.  A "köves" ékszereket óvatosan törölgessük, ne dörzsöljük. Különös odafigyeléssel a sarkakra és szélekre, melyekbe a törülköző könnyen beakadhat, ezzel sérülést okozva az ékszeren. Semmilyen vegyszert ne használjon a fémmel futtatott termékeken.

Néhány jó tanács ékszerei élettartamának növeléséhez
Viselés alatt, kerülje az úszást, megterhelő sportot és magas pára tartalmat.
Az ezüstözött ékszer kifakul, csakúgy mint az ezüst. Törölje tisztára nedves ronggyal.
Néhány gyógyszer (magas vérnyomás elleni- és cukorbetegségre szedett gyógyszerek) észrevétünk szerint, idő előtt elhalványítja az ékszereket, mely főként a vörös arannyal futtatott termékekre igaz.
Allergiás reakció kiütés formájában a fémtől előfordulhat néhányaknál, de általában egy nap után elmúlik. Ha tudatában van, hogy allergiás reakciót okozhat egyes nemesfém viselete ami tartalmazhat sárgarézt, bronzot, rézt vagy más anyagokat amely a nemesfémekben megtalálható, kerülje viselésüket. Ajánlott erősebb bevonatú ékszerek használata.